Samurajrustning

Visar alla 2 resultat

Visar alla 2 resultat

Samurajrustning är en japansk rustning som byggdes för att skydda samurajerna under Heianperioden i Japan. Denna rustning uppfanns för att optimera rörligheten hos de krigare som bar den och består därför av flera delar (torso, hjälm, underarmar etc.).

Yoroi rustningar är de mest populära, lätta att känna igen på sin form och olika material som metall, läder, silke och en mängd olika legeringar, beroende på rustningens kvalitet och pris. Vissa rustningar är till och med gjorda av guld.

Samurajernas rustning består därför huvudsakligen av små metall- eller läderplattor som länkas samman och bildar en rustning i flera delar som är både solid och rörlig.

Denna Yoroi-rustning är mycket rörlig men väger mellan 20 och 30 kg och är därför mycket besvärlig för samurajer som stred till fots, så vissa utrustade sig med lättare rustningar som do-maru eller haramaki-rustning. Denna typ av rustning väger mellan 10 och 20 kg, men täcker en mindre del av kroppen och är tillverkad av mindre solitt stål.

På dessa rustningar kunde en katana fästas vid bältet eller underkjolen, så att svärdet alltid fanns nära till hands.

Samurai-rustningens sammansättning :

Hjälm (Kabuto) : I form av en bomb, sammansatt av flera metallplattor och lameller för att erbjuda nacken och resten av skallen. Den var ofta försedd med ornament och klanens logotyp.

Mask (Menpo) : Maskerna föreställer ofta demoner från japansk folktro (t.ex. Hannya) för att skydda ansiktet och skrämma motståndaren.

Halsskydd (Yodarekake) : Häftad plåt för att skydda halsen

Axelvaddar (Sode) : Plattorna är bundna med läderband för skydd och flexibilitet.

Bröstplatta (Do) : Huvuddelen av rustningen. Plastron av metall och lackerat läder som skyddar mot både slag och väder. Ibland fanns detaljer och ornament i spets och siden.

Underarmsskydd (Kote) : Ofta tillverkade av hampa, linne, brokad eller siden med järnplattor och ringbrynjor. Detta ger stor rörlighet och skydd.

Handskar (Tekko) : Metall- och läderplattor som sammanfogas för att ge handskarna optimalt skydd samtidigt som de fortfarande kan röra sig fritt. Metallplattorna placeras sedan på strategiska platser där de inte stör.

Kjol (Kusazuri) : Kjol med flera sektioner som uppmuntrar till rörelse och stärker höfterna.

Lårskydd (Haedate) : Lårbensskydd som är nästan osynliga under kjolen och ger dubbel skydd.

Benskydd (Suneate) : Skydd som ofta sträcker sig från lårskydden ner till fötterna. Huvudsyftet är att skydda skenbenen och knäna med hjälp av järnplattor.