Välja stål till din Katana
Typ av stål | Sammansättning | Kolhalt | Specifika fördelar | Flexibilitet | Motstånd | Användbarhet |
---|---|---|---|---|---|---|
T10 stål | Kol- och volframlegering | ~0,95-1,04% | God balans mellan hårdhet och flexibilitet, slitstyrka | Genomsnittligt | Hög | Skär, praktisk |
Hamon T10 stål | Kol- och volframlegering | ~0,95-1,04% | Distinkt hamon, estetik, förbättrade skäregenskaper | Genomsnittligt | Hög | Skär, samling |
1045 stål | Kolstål | ~0,45% | Bra för nybörjare, billigare, lätt att vässa | Hög | Genomsnittligt | Träning, lätt skärning |
1095 stål | Kolstål | ~0,90-1,03% | Mycket hård, hållbar skäregg, men kan vara mer spröd | Låg | Mycket hög | Skär, samling |
Manganstål | Kol- och manganlegering | Variabel | Slaghållfasthet, hållbarhet | Hög | Hög | Skär, praktisk |
Damaskus stål | Staplade kolstål och/eller rostfria stål | Variabel | Estetik, korrosionsbeständighet, hållbar skäregg | Variabel | Hög | Samling, Skär |
Damaskus stål Hamon | Overlappande kolstål och/eller rostfritt stål | Variabel | Hamon estetik, korrosionsbeständighet, hållbar egg | Variabel | Hög | Samling, Skär |
Kobuse stål | Hårt stål på utsidan, mjukt på insidan | Variabel | Kombination av hårdhet och flexibilitet, traditionell | Hög | Hög | Samling, traditionell skärning |
San-Mai stål | Tre lager: hårt stål mellan två lager av mjukare stål | Variabel | Brytskydd, slitstark skäregg, traditionell | Hög | Mycket hög | Samling, traditionell skärning |
Det finns flera olika typer av stål och smide för en Katana. Detta är en av de parametrar som mest påverkar priset på din Katana, eftersom bladet är den viktigaste komponenten.
Vi kommer att ge dig en enkel förklaring av fördelarna och nackdelarna med dessa olika typer.
Katana av stål från MARU (2200-4500 kr)
En typ av Maru-stål – bladet är tillverkat av endast ett stål. Detta är den första smidesmetoden, som är enklare och billigare.
Kolhalten varierar beroende på stålet och är mycket viktig i denna smidesprocess. Den har en direkt inverkan på styvhet, pris och kvalitet (i allmänhet mellan 0,4 och 1 % kol).
>T10 stål: Detta är toppen av Maru-sortimentet. Det har den högsta kolhalten (något över 1 %). Bladet är mjukare och starkare än alla andra Maru-stål. Ett blad av denna typ är perfekt för personer med en medelbudget som vill öva upp sin skärförmåga.
>1045 stål: Detta stål är hårt, men erbjuder intressant flexibilitet. Detta stål ger ett intressant blad med traditionella tekniker för nybörjare till ett ganska lågt pris.
>1095 stål: Det här stålet är lite mer exklusivt än de andra i prisklassen. Bladet är hårdare och vassare och därför bättre lämpat för skärning. Å andra sidan är det mer benäget att gå sönder om du gör för många misstag när du skär.
>Manganstål: Det föga kända manganstålet gör det möjligt att köpa en Katana till ett mycket attraktivt pris. Våra Katanas i manganstål är utformade mer för dekoration än för att skära och sticker ofta ut med sina unika blad och slidor.
Ta reda på mer om manganstål :
Manganstål är mycket speciellt. När mellan 2 och 4 % mangan tillsätts i stål blir det mycket sprött och går lätt sönder. Om man däremot ökar manganhalten blir stålet starkt och ganska flexibelt.
Så det är precis vad vi letar efter i en Katana. Tack vare en manganhalt som vi håller hemlig kan vi tillverka ett stål som är segt, ganska vasst och smidigt på samma gång.
Det är värt att komma ihåg att detta stål är mer avsett för amatörer och dekoratörer, men du kommer att kunna börja skära helt bra med det.
Katana i laminerat stål (3500-5500 kr)
Med Damaskusstål tillverkas bladet av två olika typer av stål. Ett hårt stål och ett mjukare stål. Stålet är baserat på kombinationen av dessa två lager genom stapling. Ett damaskusblad har flera tusen lager.
Denna smidesmetod är mer komplex än Maru-metoden och kräver mer resurser. Förutom att det ger en perfekt blandning av styvhet och flexibilitet i bladet har det en unik estetik som du lätt kan känna igen.
Detta avancerade stål är utmärkt för skärande bearbetning, men våra kunder väljer det ofta för dess blad, som ger en speciell touch till deras inredning.
I vår kollektion finns även damaskerade blad med eldfast Hamon. Dessa blad är formidabla för skärning.
>Damaskus Stål
>Damaskus Hamon Stål
Katana-smide av Kobuse-typ (10 000kr +)
Detta är ett kompositblad som smitts av flera stål i en traditionell japansk smedja.
Bladet smids med ett hårt stål (Hagane) på utsidan och ett mjukt stål (Shigane) på insidan. Detta resulterar i ett blad som är mycket vasst på utsidan, men som lätt kan motstå slag utan att gå sönder tack vare den mjuka insidan av bladet.
Denna Katana är utformad för erfarna användare som vill förbättra sina skärkunskaper med en Katana som kommer att hålla livet ut.
>Kobuse Katanas
Katana-smide Typ San-Mai (8000kr +)
San-Mai Forge är tillverkad i 3 delar, med ett mjukt stål inuti och ett styvare, vassare stål på utsidan. Det har en unik skärkant och styvhet som gör det lätt att skära, och en smidig mitt för att ta emot slag utan att riskera att bryta bladet.
På de två delarna längst ut hittar vi ett stål som är vikt i flera lager, vilket kan vara ett 1060-stål eller till och med ett Damaskus-stål som ger en unik visuell upplevelse.
Vi använder oftast T10-stål med Damaskus- och Hamon-stål. Denna sammansättning är mer exklusiv än 1060 + 1095 och erbjuder en mer intressant bladdesign.
En Katana med detta blad är ganska flexibel och liknar de Katanas som samurajerna hade under Edo-perioden.
Med en San-Mai smedja har du inga problem att öva på att skära på Tatami eller Bambu. Våra Katanas med denna typ av smedja är helt handsmidda och är detaljerade i hela nomenklaturen.
>Sanmai Katanas