Varumärke #1 på Katanas | Gratis Frakt | Betyg 4,8/5

Nomenklatur för Katana

I Katana-världen är det viktigt att känna till vokabulären, eftersom det bara är japanska ord som används! Men oroa dig inte, den här sidan hjälper dig att hitta rätt och lär dig dessutom några japanska ord!

👉 Du kan klicka på varje titel som motsvarar en del av Katana-nomenklaturen för att få tillgång till mer information om den.

1. Katana-bladet

Detta är den viktigaste och mest detaljerade delen, och den står också för 50% av priset, eftersom smide är tekniskt och stålen är varierande.

A. Nagasa

nagasa

Nagasa på en Katana är längden på bladet. Den bestäms genom att mäta i en rak linje från skåran på baksidan av habakin, kallad Munemachi, till bladets spets, som visas i illustrationen ovan.

B. Sori

sori katana

Sori mäter bladets krökning. Denna krökning kan variera från en katana till en annan och har flera namn beroende på krökningens intensitet.

C. Shinogi & Shinogi-Ji

shinogi & shinogi-ji

Dessa två japanska termer kompletterar varandra. Shinogi är sektionen från bladets egg till den linje som bestämmer plattan på samma blad. Den platta delen av bladet kallas därför Shinogi-Ji.

D. Hamon

Hamon är den härdningslinje som skiljer den styvaste och vassaste delen av bladet från den andra, mjukare delen. En del av klingan beläggs med en lerblandning som sedan värms upp och härdas. Delen med leran svalnar mycket snabbare och blir därför styvare och vassare.

Denna Hamon har inte en 100% framgångsgrad och detta påverkar därför priset på toppklassblad.

E. Boshi

Denna del avser härdningslinjen på Hamon, som sträcker sig till spetsen (Kissaki) på Katana. Polering av denna punkt kan ta lång tid, eftersom den är mycket viktig. Den är lika viktig som resten av bladet och avslöjar Boshi.

F. Yokote

Yokote definierar vad som skiljer bladet från Kissaki. Nästan alla Katanas har denna egenskap, det finns några undantag med Katanas utan Yokote där bladet är kontinuerligt längs hela sin längd.

G. Kissaki

kissaki

Kissaki är spetsen på Katana, som visas på bilden ovan. Denna punkt skiljer resten av Katana-bladet från Yokote. Kissaki-spetsen varierar från en Katana till en annan; den kan vara större eller mindre.

H. Ha

Ha katana

Ha är bladets skärande egg. Detta är den del av bladet som vanligtvis härdas med en hamon på traditionellt sätt. Skärpan på denna del, liksom den härdning och det stål som används, avgör kvaliteten på eggen, liksom dess styvhet och styrka. Det är viktigt att ha en klinga som håller över tid och klarar många skärsår.

I. BO-HI

bo-hi

Bo-Hi är en linje som ristats in i bladet på en Katana, vilket minskar bladets vikt och även justerar svärdets balanspunkt. Denna bo-hi hals är också användbar för ljudet, eftersom det gör att du kan se om snittet är bra genom ljudet av vinden, vilket är ganska tillfredsställande.

J. Nakago

Nakago är tången på en katana. Det är den del som fortsätter från bladet under handtaget. Denna dolda del avslöjar många saker, som till exempel smedens signatur. Även om denna del inte är synlig vid första anblicken är den faktiskt mycket viktig för bladets soliditet, så att stålet inte bryts under ett snitt.

2. Skida till Katana

A. Saya

saya

Saya är Katanas slida. Denna slida är utformad för att bladet ska kunna dras ut så snabbt som möjligt. Den är därför mycket lätt att dra, men dess storlek är också perfekt för att hålla Katana utan att den faller ut. Skidan är i allmänhet tillverkad av trä som lackerats med olika mönster och färger.

katana-slida

B. Shitadome & Kurigata

Dessa två delar är ett par. Den lilla delen används för att knyta Sageo, som sedan fästs i utövarens bälte. Detta gör skidan både praktisk och estetisk.

C. Sageo

Som vi redan nämnt är Sageo ett rep som används för att fästa Katana vid utövarens bälte. Det finns olika material och färger för detta rep. Traditionellt matchas färgen på Sageo med Tsuka-handtaget.

3. Mellan handtaget och bladet på en Katana

A. Habaki & Seppa

Innan vi tar itu med handtagsdelen finns det några viktiga detaljer mellan bladet och början av det, vilket är Habaki och Seppa. Dessa två små delar är sammankopplade och mycket viktiga.

Habaki håller bladet på plats och passar perfekt i skidan för att hålla det på plats utan att göra det för komplicerat att dra svärdet, men det minskar också den chock och vibration som känns i skaftet under ett slag.

Seppa är två små brickor som fyller mellanrummet mellan Tsuba och fästet samt mellan Habaki och Tsuba. Detta håller nomenklaturen bättre och hjälper också till att minska stötar.

B. Tsuba

Tsuba

Tsuba är Katanas skydd. Den skyddar handen, men förhindrar också att bärarens hand glider framåt. Den kan också användas som vikt och för att justera balanspunkten, och är dessutom ett riktigt konstverk.

4. Katana-handtag

A. Fuchi

Fuchii är en metallring som förstärker Katanas struktur, men som också döljer handtaget undertill. Den är ofta snidad i unika traditionella motiv som t.ex. trollsländan.

B. Tsuka-Ito

Detta är ”repet” som används för att linda handtaget (same). Det finns olika tekniker och material för denna del av Katana. Ito kan vara tillverkat av polyester, läder, bomull, mocka eller andra material.

C. Same

Same är läder av stingrocka. Stingrocka eller hajskinn, detta material ger inte bara Ito ett stadigt grepp om shagreen, utan är också perfekt för att absorbera slag samtidigt som det ger en estetisk finish.

D. Mekugi

Mekugis är två träpinnar. Dessa Mekugis hjälper till att fästa handtaget på bladet genom att passera genom tången. I verkligheten är dock handtaget redan mycket stabilt utan dem och det kan bara finnas en Mekugi.

E. Menuki

menuki

Dessa är ornament i olika material som koppar eller mässing. De används för att göra greppet lättare, men också för att dekorera handtaget på Katana med ett traditionellt ornament.

F. Kashira

kashira

Detta är Katanas pommel. Den är tillverkad med Fuchi (liknande mönster finns ofta mellan de två) och används för att fästa Tsuka och resten av handtaget, samtidigt som den ger en unik visuell effekt.

Leverans

Levereras kostnadsfritt under bästa möjliga förhållanden.

Service efter försäljning

Vi finns tillgängliga via e-post. info@katana-svärd.se

Säker betalning

Alla dina data är krypterade, säkra och skyddade.